Over ons

Over het Rugnetwerk Zuid-Holland Zuid

Rugnetwerk Zuid-Holland Zuid is een samenwerkingsverband tussen orthopaedisch chirurgen van het Maasstad Ziekenhuis en 1e -lijns fysiotherapeuten in en rondom Rotterdam. Wij zijn van mening dat deze gebundelde krachten een optimale zorg biedt voor een ieder met rugklachten.

De leden van het netwerk onderhouden een intensieve samenwerking. Inhoudelijke scholing en afstemming betreffende behandelmethoden zorgen voor blijvende hoogstaande kwaliteit van het handelen van de zorgverleners binnen het netwerk.

Het Rugnetwerk Zuid-Holland Zuid is een stichting met een actief bestuur en deelnemende fysiotherapiepraktijken in de regio.


(chronische) rugpijn en de behandeling

Rugpijn gaat in 90 % van de gevallen vanzelf over. In sommige gevallen worden de klachten echter chronisch of keren ze telkens terug. Bij onderzoek wordt er vaak geen lichamelijke ziekte of afwijking voor gevonden. Dit betekent echter niet dat uw klachten ingebeeld zijn. U kunt nog steeds fors last hebben van de klachten en hierdoor beperkt worden in uw dagelijkse activiteiten.

Het chronisch worden van uw klachten heeft vaak te maken met de manier waarop u met uw klachten omgaat. U kunt onbewust spanning opbouwen in uw spieren, doordat u spanningen ervaart, maar ook doordat u slecht slaapt door de klachten.

Een andere oorzaak voor het chronisch worden van klachten kan zijn door bewegingsangst. U durft zich niet meer spontaan en soepel te bewegen, omdat in het begin bepaalde bewegingen juist pijnlijk waren.

Bewegingsangst en verhoogde spierspanning versterken elkaar. Pijn in uw rug geeft bewegingsangst en dit geeft weer verhoogde spierspanning. Maar door de verhoogde spierspanning beweegt u weer minder soepel en geven bewegingen eerder een overbelasting waardoor u weer bevestigd wordt in de gedachte dat bewegen pijn geeft, wat weer kan lijden tot spanningen en daardoor weer een verhoogde spierspanning geeft.

Door het minder soepel bewegen ontstaat er ook een verminderde algemene conditie en neemt de conditie van de rompspieren af. Juist de spieren van de rug en buik zijn echter essentieel om de rug te ondersteunen om te voorkomen dat u weer klachten krijgt.

De fysiotherapeut van het rugnetwerk heeft lage rugklachten als specifiek aandachtspunt, heeft hiervoor specifieke scholing gevolgd en heeft ruime ervaring in het behandelen van rugklachten. Hij kan daarom met u beoordelen welke oefeningen het meest voor u geschikt zijn om de vicieuze cirkel te doorbreken en zal u voorlichting geven over u klachten.


Contact opnemen

Wilt u contact opnemen met het bestuur van het Rugnetwerk Zuid-Holland Zuid, dan kunt u gebruik maken van onderstaand contactformulier. Uw bericht komt dan binnen bij het secretariaat van het netwerk.

Wilt u een afspraak maken bij een fysiotherapeut of heeft u een vraag die betrekking heeft op uw klachten, neemt u dan contact op met de desbetreffende praktijk. U vindt de benodigde contact informatie op de kaart bij zoek een fysiotherapeut.