Patiënten

Snel de beste zorg voor uw rug

Tachtig procent van de Nederlandse bevolking maakt ten minste één keer in hun leven een periode door met lage rugpijn. Deze klachten kunnen acuut ontstaan of geleidelijk. Gelukkig verdwijnen deze rugklachten voor een groot gedeelte van de gevallen ook weer vanzelf.

Als je last hebt van je rug en het gaat niet vanzelf over, lijkt het een logische stap om te denken dat de oorzaak gevonden wordt op een foto of scan. Helaas, dit is zelden het geval! In 92 % van de gevallen wordt er geen specifieke oorzaak gevonden voor uw rugklachten op een MRI/CT/röntgen zoals een breuk, ontsteking , hernia of tumor.

Dit is ook wel logisch als je je bedenkt dat de veel rugpijn wordt veroorzaakt door verkeerd of anders bewegen, of een verstoorde aansturing van je rugspieren. Als je hierbij een MRI maakt zie je immers niet of die spieren hun werk goed doen. De metafoor van een computer is op zijn plaats: de computer is perfect in orde (je rug), maar de software werkt niet goed (de aansturing van de rug). Zo heeft de rug een probleem terwijl er niets kapot of beschadigd is.

De conclusie is dan ook dat een foto of scan zelden nodig is en voor de meeste patiënten met rugpijn geen extra toegevoegde waarde heeft. Een goede diagnostiek en behandeling bij de gespecialiseerde fysiotherapeut van het Rugnetwerk Rotterdam wel. Er kunnen meerdere factoren aanwezig zijn die uw klachten in stand houden. Het Rugnetwerk Rotterdam heeft alle kwaliteit in huis die nodig is om uw rugpijn te behandelen.

Daarom hebben verschillende fysiotherapiepraktijken in de omgeving in samenwerking met orthopeden van het Maasstad Ziekenhuis een netwerk opgezet. Enerzijds om kennis en kunde over de wervelkolom uit te wisselen en anderzijds om de zorg voor patiënten met rugpijn te optimaliseren in de regio Rotterdam.


Specifieke aandoeningen van de rug aandoeningen:

Kanaalstenose

Kanaalstenose is een vernauwing van het wervelkanaal. Door deze vernauwing kunnen zenuwbanen langdurig bekneld raken en beenpijn veroorzaken. Deze kanaalstenose symptomen treden vooral op tijdens het lopen of bij langdurig stilstaan. Kanaalstenose is een aandoening die in de meeste gevallen pas op latere leeftijd optreedt.

Hernia (Hernia Nuclei Pulposi)

Dit is de benaming voor het uitpuilen van de kern van de tussenwervelschijf. Door over- of onderbelasting, of genetische factoren kunnen de vezels van de buitenste ring van de tussenwervelschijf beschadigd raken. De kern kan daardoor naar buiten uitpuilen. Gebeurt dit in de buurt van het ruggenmerg of bij een uittredende zenuw dan heeft dat invloed op de geleiding van het zenuwstelsel. Er kunnen dan hernia symptomen ontstaan als uitstralende pijn, gevoelsstoornissen en krachtverlies. Een hernia gaat in ongeveer 80% van de gevallen vanzelf over. Een operatie heeft hierdoor, in tegenstelling tot de afgelopen decennia, niet meer de voorkeur.

Spondylolisthesis

Spondylolisthesis is een verschoven wervel. Een wervel in de onderrug schuift over een lager gelegen wervel en dit kan klachten veroorzaken. Dit hoeft niet altijd. Sommige mensen lopen er jarenlang probleemloos mee rond. Maar er kan ook sprake zijn van lage rugpijn, een doof gevoel, tintelingen, pijn, spierverzwakking in het been en moeite met lopen. Bij staan en bewegen kunnen deze symptomen erger worden. Rust helpt, maar de verlichting is meestal maar tijdelijk.